Филмска вечер на камениот плоштад "Александрија" во Прилеп

Филмска вечер со 13 аматерски филмови на плоштадот во Прилеп  На камениот плоштад "Александрија" во Прилеп, се реализира филмска  вечер на која се прикажани 13 филмови од Државниот фестивал на  непрофесионален филм кој оваа година за прв пат беше одржан во Прилеп.  Посетителите  имаа можност да проследат едноминутни документарни и  анимирани филмови меѓу кои и победниците на Фестивалот. Своја  проекција ќе имаат "Изолација" и "Неостварени желби" по сценарио и  режија на Кирил Каракаш, "Книжарница" во режија на Анастасија  Бошкоска, како и играниот филм "Крвави пари" по сценарио и режија на  Ерман Мемети, добитник на Гран при.

Филмската вечер се одржува во рамки на прилепското културно лето, а ја  реализира Центарот за култура "Марко Цепенков" во соработка со Фото  кино клубот од Прилеп.

12.светски куп во ракетно моделарство - Штип 2013

На овој светски куп зедоа учество 50 натпреварувачи од Србија Бугарија Русија Словенија, Косово и Македонија

Владимир Џиџалески од РВК Циолковски-Прилеп го освои првото место во категоријата С-6-А ракета со стример

Значајно е да се напомени дека ова е огромен успех на Џиџалески бидејки на овој светски куп учествуваа и минатогодишниот победник на светските купови Зоран Атанасоски од Македонија

Официјалниот европски првак Зоран Катаниќ од србија и светскиот првак  Живадин Јосиповиќ од Србија и останатите квалитетни натпреварувачи од Бугарија и Словенија

Нареден предизвик за членовите на РВК Циолковски е Светскиот куп во Дупница од 28-30 јуни, соседна Р. Бугарија

РЕЗУЛТАТИ ОД СВЕТСКИОТ КУП 2013 ВО ВИЗЕ,ТУРЦИЈА

Во градот Визе,Турција се одржа 10 Светски куп по воздухопловно моделарство каде што Македонската екипа во организација на Народна техника и Аеро клуб Прилеп учествуваше со своја екипа и ги постигна следниве резултати;

Во категорија Ф1-А во јуниорска конкуренција членот на Македонската екипа Бојан Димески го освои ПРВОТО МЕСТО.

Во сениорска конкуренција во истата категорија ТРЕТОТО МЕСТО го освои Бојан Димески

Оваа е многу значаен успех за Македонското воздухопловство затоа што е совладан и актуелниот сениорски шампион Николај Николов од Бугарија.На овој 10 Светски куп во Визе,Турција учествуваа 6 држави и тоа; 

Македонија, Турција, Бугарија, Русија, Египет и Израел

со околу 40 натпреварувачи.

Со почит

Народна техника и Аеро клуб Прилеп

 

Регионален натпревар на КМТПМ 2013 - Прилеп

На 06.04.2013 во ОУ „Кочо Рацин“ - Прилеп се оддржа регионалниот натпревар на КМТПМ 2013